Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | ||||||||
ser topiony | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukru | herbata czarna, napar bez cukru | herbat czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa grochowa | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | ||||||||
smażone kotlety z jajek | gotowane pulpety rybne | gotowane pulpety rybne | gotowane pulpety rybne | |||||||||
korek z ogórka | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez cukru | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z jajek i pieczarek | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
sałata | sałata | sałata | sałata | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukru | herbata czarna, napar bez cukru | herbat czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | ||||||||||||
skład posiłku | herbatniki | herbatniki | sok warzywny | sok warzywny | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2940 kcal | 2393 kcal | 2234 kcal | 1879/2033 kcal | ||||||||
białko ogółem | 96,03 g | 91,29 g | 96,09 g | 86,12 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 389,66 g | 398,37 g | 366,12 g | 292,72/328,17 g | ||||||||
124,72 g | 131,67 g | 83,95 g | 81,00/121,34 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 117,87 g | 54,95 g | 51,22 g | 47,09 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 51,21 g | 26,07 g | 27,20 g | 25,15 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 30,64 g | 27,11 g | 30,80 g | 28,83 g | ||||||||
sól | 18,51 g | 13,57 g | 14,96 g | 13,57 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)