Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | ||||||||
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | sok warzywny | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | kapuśniak | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | ||||||||
gotowane łazanki z kapustą | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany brązowy ryż z sosem jabłkowym | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ||||||||
ogonówka | sałata | sałata | sałata | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | ||||||||||||
skład posiłku | pączek | pączek | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ pączek | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2626 kcal | 2656 kcal | 2444 kcal | 2268 kcal/2629 kcal | ||||||||
białko ogółem | 81,25 g | 82,85 g | 96,12 g | 88,78 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 378,03 g | 410,14 g | 372,13 g | 318,51/393,86 g | ||||||||
128,97 g | 140,83 g | 75,35 g | 72,4/125,12 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 93,88 g | 81,46 g | 71,51 g | 75,46/82,88 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 37,1 g | 48,12 g | 41,14 g | 45,36/48,85 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 27,09 g | 18,93 g | 33,83 g | 19,21 g | ||||||||
sól | 10,47 g | 8,05 g | 10,91 g | 8,06 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)