top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku
ser żółty kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
pomarańcza pomarańcza pomarańcza brokuł gotowany
pieczywo pszenne, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra
herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem
smażone udko panierowane udko gotowane w sosie jarzynowym udko gotowane w sosie jarzynowym udko gotowane w sosie jarzynowym
ryż biały gotowany ryż biały gotowany ryż brązowy gotowany ryż biały gotowany
surówka z parzonej czerwonej kapusty surówka z parzonej czerwonej kapusty surówka z parzonej czerwonej kapusty surówka z parzonej czerwonej kapusty
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta z jajek i wędliny pasta z jajek i wędliny pasta z jajek i wędliny schab
banan banan banan z jogurtem banan
pieczywo pszenne, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra
herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku        
skład posiłku biszkopty biszkopty mus owocowy biszkopty
pieczywo żytnie  
schab
wartości odżywcze
wartość energetyczna 3101 kcal 2876 kcal 2851 kcal 2563/2749 kcal
białko ogółem 119,65 g 110,02 g 121,97 g 123,81/118,38 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 412,27 g 419,34 g 398,44 g 347,58/407,66 g
123,6 g 122,87 g 99,52 g 53,56/112,31 g
tłuszcz, w tym 113,1 g 88,63 g 92,89 g 79,1/76,03 g
nasycone kw. tł. 44,47 g 37,41 g 40,17 g 32,59/30,92 g
błonnik pokarmowy 21,97 g 16,42 g 32,80 g 14,88/16,27 g
sól 11,87 g 9,31 g 11,29 g 8,86 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl