Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | ||||||||
| polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | |||||||||
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | gotowana marchew mini | |||||||||
| pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa ogórkowa | krupnik ryżowy | krupnik ryżowy | krupnik ryżowy | ||||||||
| smażony sznycel w grzankach | gotowany biały makaron z mięsem i warzywami | gotowany brązowy makaron z mięsem i warzywami | gotowany biały makaron z mięsem i warzywami | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ||||||||||||
| pomidor | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| kompot owocowy | ||||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
| gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
| pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | ||||||||||||
| skład posiłku | skyr | skyr | skyr | skyr | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2342 kcal | 2086 kcal | 2320 kcal | 1932/2092 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 111,91 g | 93,56 g | 111,19 g | 98,00 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 369,46 g | 347,96 g | 373,84 g | 305,26/346,44 g | ||||||||
| 116,39 g | 91,17 g | 66,12 g | 48,44/90,45 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 61,81 g | 41,35 g | 49,51 g | 41,7 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 29,88 g | 22,44 g | 24,83 g | 22,46 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 25,94 g | 21,62 g | 39,02 g | 23,82 g | ||||||||
| sól | 15,73 g | 13,71 g | 16,47 g | 13,82 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
