Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | ||||||||
| ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | gotowana marchew mini | |||||||||
| pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa pieczarkowa | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | ||||||||
| smażone naleśniki z twarogiem | gotowany biały makaron z twarogiem | gotowany brązowy makaron z twarogiem | gotowany biały makaron z twarogiem | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | sałatka jarzynowa | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ||||||||
| ogonówka | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | biszkopty | biszkopty | sok warzywny | biszkopty | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2632 kcal | 2327 kcal | 2222 kcal | 2180/2340 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 93,15 g | 95,55 g | 97,76 g | 96,66 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 391,09 g | 356,31 g | 324,84 g | 318,99/360,17 g | ||||||||
| 108,26 g | 92,98 g | 63,95 g | 50,83/93,29 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 82,01 g | 61,88 g | 64,85 g | 62,47 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 34,15 g | 35,09 g | 36,05 g | 35,16 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 21,04 g | 14,14 g | 33,04 g | 18,26 g | ||||||||
| sól | 9,24 g | 7,71 g | 10,19 g | 7,88 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
