Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | ||||||||
ser żółty | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa ogórkowa | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | ||||||||
pierogi ruskie ze śmietaną | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany brązowy ryż z sosem jabłkowym | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z jajek i pieczarek | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | jogurt naturalny | drożdżówka | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
ser żółty | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2994 kcal | 2738 kcal | 2712 kcal | 2570/2740 kcal | ||||||||
białko ogółem | 98,78 g | 92,37 g | 100,20 g | 94,54 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 418,82 g | 393,57 g | 376,95 g | 349,99/393,90 g | ||||||||
139,76 g | 140,03 g | 96,05 g | 77,64/119,65 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 109,56 g | 93,63 g | 97,78 g | 93,93 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 56,10 g | 48,33 g | 50,18 g | 48,39 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 29,07 g | 21,09 g | 36,05 g | 23,31 g | ||||||||
sól | 14,36 g | 8,65 g | 11,23 g | 8,7 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)