Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | ||||||||
| polędwica, ser topiony | polędwica | polędwica | polędwica | |||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa pieczarkowa | krupnik ryżowy | krupnik ryżowy | krupnik ryżowy | ||||||||
| łazanki gotowane z mięsem i kapustą | biały makaron gotowany z mięsem i warzywami | brązowy makaron gotowany z mięsem i warzywami | biały makaron gotowany z mięsem i warzywami | |||||||||
| kompot owocowy | ||||||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta z jajek i wędliny | pasta z jajek i wędliny | pasta z jajek i wędliny | mozaika drobiowa | ||||||||
| sałata | sałata | sałata | sałata | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | serek Danio waniliowy | serek Danio waniliowy | sok warzywny | serek Danio waniliowy | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2792 kcal | 2263 kcal | 2367 kcal | 1991/2151 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 113,65 g | 88,14 g | 100,26 g | 87,93 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 376,77 g | 354,43 g | 358,67 g | 312,9/354,08 g | ||||||||
| 83,71 g | 88,66 g | 59,63 g | 46,59/88,6 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 97,4 g | 60,65 g | 66,09 g | 49,01/48,58 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 41,28 g | 33,11 g | 32,91 g | 26,41 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 28,08 g | 19,63 g | 38,53 g | 20,28 g | ||||||||
| sól | 14,46 g | 12,88 g | 15,36 g | 13,6 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam | ||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
