Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | sok warzywny | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | ||||||||
gotowany gulasz wieprzowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo-warzywny | gotowany gulasz drobiowo-warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | |||||||||
kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | |||||||||
surówka żydowska | surówka żydowska | surówka żydowska | marchew mini gotowana | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka | szynka | szynka | szynka | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | biszkopty | biszkopty | mus owocowy | biszkopty | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
jogurt naturalny | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2894 kcal | 2258 kcal | 2286 kcal | 2103/2263 kcal | ||||||||
białko ogółem | 98,83 g | 85,84 g | 85,07 g | 85,78 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 457,53 g | 380,36 g | 385,54 g | 341,8/382,98 g | ||||||||
108,35 g | 116,98 g | 86,13 g | 58,48/100,49 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 81,73 g | 51,29 g | 54,42 g | 51,56 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 28,18 g | 20,95 g | 23,09 g | 21,00 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 40,61 g | 30,27 g | 43,51 g | 31,6 g | ||||||||
sól | 15,81 g | 17,35 g | 19,16 g | 17,34 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)