top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

  Dieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser twarogowy ser twarogowy ser twarogowy ser twarogowy
mandarynka  mandarynka  mandarynka  mandarynka 
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra
herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa szczawiowa z jajkiem zupa z fasolki szparagowej zupa z fasolki szparagowej zupa z fasolki szparagowej
smażone naleśniki ze śmietaną biały makaron z serem twarogowym brązowy makaron z serem twarogowym biały makaron z serem twarogowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ser żółty kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska
sałata sałata sałata sałata
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra
herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy jogurt naturalny jogurt naturalny/ owocowy
serek wiejski light
pieczywo żytnie  
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2854 kcal 2245 kcal 2441 kcal 2083/2245 kcal
białko ogółem 118,29 g 101,2 g 125,96 g 102,28/101,2 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 415,81 g 328,5 g 343,62 g 284,32/328,5 g
123,2 g 111,48 g 71,95 g 67,59/111,45 g
tłuszcz, w tym 84,47 g 63,07 g 68,12 g 64,25/63,07 g
nasycone kw. tł. 44,5 g 37,18 g 39,02 g 37,67 g
błonnik pokarmowy 28,02 g 16,61 g 33,56 g 16,81 g
sól 6,36 g 8,36 g 9,99 g 8,42 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl