Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | ||||||||
papryka | sałata | sałata | sałata | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | ||||||||
gotowany gulasz wieprzowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo-warzywny | gotowany gulasz drobiowo-warzywny | gotowany gulasz drobiowo-warzywny | |||||||||
kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | |||||||||
surówka colesław | surówka colesław | surówka colesław | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
szynka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2586 kcal | 2087 kcal | 2389 kcal | 1955/2121 kcal | ||||||||
białko ogółem | 101,15 g | 99,29 g | 108,98 g | 101,95 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 390,24 g | 316,84 g | 370,60 g | 296,99/339,18 g | ||||||||
103,77 g | 87,1 g | 60,83 g | 31,03/73,38 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 74,75 g | 52,65 g | 60,11 g | 45,46 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 29,51 g | 23,96 g | 25,33 g | 23,52 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 32.86 g | 21,00 g | 34,25 g | 26,25 g | ||||||||
sól | 13,83 g | 15.65 g | 18,19 g | 13,63 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)