Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem | zupa warzywna | zupa owocowa z makaronem | ||||||||
pieczeń w sosie pieczarkowym | gotowane paluszki drobiowe w sosie | gotowane paluszki drobiowe w sosie | gotowane paluszki drobiowe w sosie | |||||||||
gotowana kasza jęczmienna | gotowana kasza jęczmienna | gotowana kasza jęczmienna | gotowana kasza jęczmienna | |||||||||
buraczki gotowane | buraczki gotowane | surówka z kapusty | buraczki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasztet | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ||||||||
rzodkiewki | kiwi | kiwi | gotowana marchew mini | |||||||||
pieczeń gotowana w sosie pieczarkowym | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | ||||||||
szynka | ||||||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 3036 kcal | 2248 kcal | 2091 kcal | 2251 kcal | ||||||||
białko ogółem | 104, 63 g | 83,97 g | 93,4 g | 84,87 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 460,88 g | 383,00 g | 397,28 g | 343,79/384,97 g | ||||||||
141,42 g | 143,55 g | 99,08 g | 101,92/143,93 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 91,42 g | 47,3 g | 52,26 g | 47,25 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 37,35 g | 26,01 g | 28,1 g | 26,01 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 35,11 g | 17,99 g | 28,69 g | 21,97 g | ||||||||
sól | 8,78 g | 11,59 g | 14,43 g | 11,75 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)