Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kakao na mleku | kakao na mleku | kakao na mleku bez cukru | kakao na mleku bez/ z cukrem | ||||||||
ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | kapuśniak | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | ||||||||
gotowane łazanki z kapustą i pieczarkami | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany brązowy ryż z sosem jabłkowym | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | |||||||||
sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z tuńczyka | pasta z tuńczyka | pasta z tuńczyka | szynka drobiowa | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | pączek | pączek | mus owocowy | pączek | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 3027 kcal | 2823 kcal | 2659 kcal | 2509/2691 kcal | ||||||||
białko ogółem | 101,26 g | 94,41 g | 100,32 g | 86,44 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 424,97 g | 420,56 g | 407,04 g | 369,88/409,83 g | ||||||||
146,84 g | 163,02 g | 119,04 g | 98,11/146,11 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 103,72 g | 90,67 g | 78,23 g | 82,26 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 39,06 g | 50,33 g | 41,57 g | 47,46 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 34,29 g | 21,95 g | 38,86 g | 22,71 g | ||||||||
sól | 9,39 g | 7,38 g | 9,98 g | 8,16 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)