Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | ||||||||
| kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | |||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa pieczarkowa | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | ||||||||
| smażony sznycel w grzankach | makaron z mięsem i warzywami | brązowy makaron z mięsem i warzywami | makaron z mięsem i warzywami | |||||||||
| ziemniaki gotowane | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | |||||||||
| korek z ogórka | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| kompot owocowy | ||||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ||||||||
| gruszka | gruszka | gruszka | jabłko gotowane | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2666 kcal | 2202 kcal | 2389 kcal | 2051/2211 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 119,65 g | 93,24 g | 110,52 g | 93,02/92,84 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 373,06 g | 362,95 g | 375,68 g | 324,8/365,98 g | ||||||||
| 103,97 g | 106,22 g | 68,67 g | 50,35/ 92,36 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 81,7 g | 47,85 g | 56,71 g | 48,61 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 33,95 g | 25,25 g | 27,64 g | 25,31 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 29,6 g | 22,52 g | 39,92 g | 24,31 g | ||||||||
| sól | 14,39 g | 9,58 g | 12,18 g | 9,57 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
