Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | ||||||||
szynka z piersi kurczaka, ser topiony | szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa bez śmietany | zupa jarzynowa bez śmietany | zupa jarzynowa bez śmietany | ||||||||
gotowany bigos z białej kapusty | gotowane gołąbki otwarte | gotowane gołąbki otwarte | gotowane gołąbki otwarte | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | jabłko gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez cukru | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | wędlina tyrolska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
sałata | sałata | sałata | sałata | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | mus owocowy | jogurt owocowy | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2744 kcal | 2273 kcal | 2310 kcal | 2081/2191 kcal | ||||||||
białko ogółem | 109,01 g | 97,97 g | 100,51 g | 98,01 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 430,66 g | 369,09 g | 380,16 g | 320,45/349,13 g | ||||||||
118,45 g | 110,27 g | 65,13 g | 68,42/97,93 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 71,82 g | 51,24 g | 51,42 g | 51,67 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 32,97 g | 27,98 g | 27,12 g | 27,97 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 39,71 g | 23,71 g | 35,7 g | 23,56 g | ||||||||
sól | 13,5 g | 10,32 g | 12,91 g | 10,35 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)