Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
| ser żółty | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
| śliwki | śliwki | śliwki | brokuł gotowany | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa ogórkowa | pomidorowa drwala | pomidorowa drwala | pomidorowa drwala | ||||||||
| gotowane pierogi wiejskie | gotowany makaron z twarogiem | gotowany makaron brązowy z twarogiem | gotowany makaron z twarogiem | |||||||||
| sok warzywny | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta z jajek i pieczarek | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
| papryka | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| ser żółty | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2977 kcal | 2423 kcal | 2635 kcal | 2378 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 100,94 g | 104,97 g | 117,1 g | 106,81 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 427,65 g | 339,87 g | 362,60 g | 291,21/328,33 g | ||||||||
| 110,83 g | 128,42 g | 91,12 g | 57,42/99,89 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 101,03 g | 76,69 g | 90,65 g | 77,06 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 56,79 g | 38,55 g | 45,63 g | 38,63 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 32,95 g | 20,49 g | 37,89 g | 23,22 g | ||||||||
| sól | 13,72 g | 8,46 g | 10,8 g | 8,44 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
