Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka | szynka | szynka | szynka | ||||||||
gruszka | gruszka | ogórek kiszony | ogórek kiszony | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbat czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa koperkowa | zupa koperkowa | zupa koperkowa | zupa koperkowa | ||||||||
gotowany zraz z cebulą | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
surówka brocolino | surówka brocolino | surówka brocolino | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbat czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek light | serek light | serek light | serek light | ||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2679 kcal | 1969 kcal | 2043 kcal | 1590/1750 kcal | ||||||||
białko ogółem | 110,59 kcal | 94,31 g | 100,43 g | 94,17 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 386,57 g | 300,00 g | 306,01 g | 224,71/265,89 g | ||||||||
98,84 g | 96,16 g | 47,13 g | 25,78/67,79 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 81,98 g | 48,56 g | 52,82 g | 38,53 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 30,28 g | 21,9 g | 23,01 g | 21,19 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 33,23 g | 20,24 g | 30,4 g | 14,24 g | ||||||||
sól | 18,6 g | 17,68 g | 20,14 g | 15,10 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)