Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kakao na mleku | kakao na mleku | kakao na mleku bez cukru | kakao na mleku bez/z cukrem | ||||||||
ser twarogowy, miód | ser twarogowy, miód | ser twarogowy | ser twarogowy/ser twarogowy, miód | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony bez śmietany | barszcz czerwony bez śmietany | barszcz czerwony bez śmietany | ||||||||
gotowane pyzy z mięsem | gotowane jeżyku drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | |||||||||
surówka żydowska | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | surówka żydowska | surówka żydowska | marchew mini gotowana | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasztet | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
ogórek kiszony | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | skyr | skyr | skyr | skyr | ||||||||
pieczywo żytnie, masło ekstra | ||||||||||||
kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 3142 kcal | 2311 kcal | 2395 kcal | 2112/2346 kcal | ||||||||
białko ogółem | 118,34 g | 108,00 g | 116,00 g | 110,7/108,68 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 410,87 g | 362,14 g | 374,7 g | 311,34/370,21 g | ||||||||
115,29 g | 121,15 g | 94,64 g | 89,78/125,14 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 118,88 g | 54,12 g | 56,76 g | 54 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 45,44 g | 25,75 g | 26,15 g | 25,14 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 36,05 g | 23,7 g | 38,25 g | 27,18 g | ||||||||
sól | 9,76 g | 12,25 g | 14,94 g | 12,26 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)