Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | ||||||||
ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | |||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | kiwi | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem | ||||||||
pieczeń w sosie pieczarkowym | filet gotowany w sosie koperkowym | filet gotowany w sosie koperkowym | filet gotowany w sosie koperkowym | |||||||||
buraczki gotowane | buraczki gotowane | buraczki gotowane | buraczki gotowane | |||||||||
kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser żółty | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | ||||||||
sałata | sałata | sałata | sałata | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek Danio waniliowy | serek Danio waniliowy | serek light | serek Danio waniliowy | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2974 kcal | 2400 kcal | 2521 kcal | 2237/2397 kcal | ||||||||
białko ogółem | 109,67 g | 105,15 g | 127,36 g | 105,05 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 449,27 g | 388,46 g | 395,33 g | 346,7/387,88 g | ||||||||
123,66 g | 122,58 g | 85,34 g | 80,37/122,38 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 87,38 g | 52,42 g | 53,95 g | 52,81 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 45,11 g | 29,13 g | 28,54 g | 29,14 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 29,79 g | 17,25 g | 28,97 g | 17,62 g | ||||||||
sól | 9,27 g | 12,07 g | 14,47 g | 12,06 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)