Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | szynka | szynka | szynka | szynka | ||||||||
| rzodkiewka | jabłko | jabłko | jabłko | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zacierka | zacierka | zacierka | zacierka | ||||||||
| gotowany gulasz wieprzowo-warzywny | gulasz drobiowo-warzywny | gulasz drobiowo-warzywny | gulasz drobiowo-warzywny | |||||||||
| kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | |||||||||
| surówka colesław | surówka colesław | surówka colesław | bukiet warzyw | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
| sałata | sałata | sałata | sałata | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | kefir | kefir | kefir | kefir | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| ser żółty | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2740 kcal | 2189 kcal | 2420 kcal | 1824/1984 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 101,13 g | 88,73 g | 99,26 g | 89,45/89,27 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 408,31 g | 350,11 g | 371,64 g | 288,9/330,08 g | ||||||||
| 95,37 g | 109,28 g | 72,18 g | 49,01/91,02 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 84,67 g | 54,77 g | 68,01 g | 40,08/39,45 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 26,56 g | 22,21 g | 29,54 g | 21,26 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 36,54 g | 24,76 g | 36,48 g | 21,03/20,38 g | ||||||||
| sól | 18,13 g | 17,31 g | 19,65 g | 13,31 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
