top spzoz

Jadłospis - poniedziałek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser twarogowy, banan ser twarogowy, banan ser twarogowy, banan z jogurtem ser twarogowy, banan
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra
herbata czarna herbata czarna herbata czarna bez cukru herbata czarna bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa chłopska zupa z fasolki szparagowej zupa z fasolki szparagowej zupa z fasolki szparagowej
smażone naleśniki ze śmietaną gotowany ryż biały z sosem jabłkowym gotowany ryż brązowy z sosem jabłkowym gotowany ryż biały z sosem jabłkowym
sok owocowy sok owocowy sok owocowy sok owocowy
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta z tuńczyka pasta z tuńczyka pasta z tuńczyka kiełbasa szynkowa
mandarynka mandarynka mandarynka mandarynka
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra
herbata czarna herbata czarna herbata czarna bez cukru herbata czarna bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy mus owocowy jogurt owocowy
pieczywo żytnie  
kiełbasa szynkowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2938 kcal 2607 kcal 2631 kcal 2631/2791 kcal
białko ogółem 107,07 g 86,61 g 88,8 g 95,79 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 473,53 g 399,93 g 431,02 g 399,11/440,29 g
172,84 g 154,67 g 130,33 g 113,04/155,04 g
tłuszcz, w tym 73,8 g 78,58 g 72,34 g 77,62 g
nasycone kw. tł. 35,21 g 45,8 g 40,26 g 45,46 g
błonnik pokarmowy 30,00 g 17,24 g 34,19 g 24,45 g
sól 5,55 g 7,1 g 9,68 g 8,56 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl