Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | ||||||||
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem | ser twarogowy | ser twarogowy/ser twarogowy, dżem | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | mandarynka | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa grochowa | zupa kalafiorowo-brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo -brokułowa | ||||||||
smażona ryba panierowana | ryba gotowana | ryba gotowana | ryba gotowana | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
surówka z selera | surówka z selera | surówka z selera | surówka z selera | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ||||||||
ogonówka | pomidor | pomidor | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | mus owocowy | drożdżówka | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 3016 kcal | 2247 kcal | 2178 kcal | 2062/2247 kcal | ||||||||
białko ogółem | 123,38 g | 95,31 g | 100,73 g | 102,82/95,31 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 480,66 g | 371,08 g | 353,1 g | 312,48/371,08 g | ||||||||
145,72 g | 142,81 g | 95,48 g | 83,58/142,81 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 74,5 g | 48,36 g | 48,64 g | 50,57/48,36 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 29,82 g | 26,21 g | 26,25 g | 27,34/26,21 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 46,17 g | 25,7 g | 35,86 g | 25,95/25,7 g | ||||||||
sól | 15,38 g | 9,03 g | 11,83 g | 9,07/9,03 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)