Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
miód, dżem | miód, dżem | serek light | serek light/ miód,dżem | |||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | gruszka | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | ||||||||
smażone kotlety ziemniaczane z mięsem | gotowane jeżyki | gotowane jeżyki | gotowane jeżyki | |||||||||
surówka la paloma | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | surówka la paloma | surówka la paloma | surówka la paloma | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | ||||||||
śliwki | śliwki | pieczywo żytnie, masło ekstra | gotowane jabłko | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | śliwki | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | sok owocowy | sok owocowy | jogurt grecki | sok owocowy | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
szynka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 3018 kcal | 2574 kcal | 2636 kcal | 2574 kcal | ||||||||
białko ogółem | 91,68 g | 82,68 g | 127,6 g | 82,68 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 505,02 g | 454,63 g | 418,04 g | 454,63 g | ||||||||
177,44 g | 179,12 g | 97,85 g | 179,12 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 72.57 g | 50,16 g | 57,86 g | 50,16 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 31,21 g | 25,6 g | 29,69 g | 25,6 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 34,68 g | 24,03 g | 35,11 g | 24,03 g | ||||||||
sól | 10,78 g | 14,59 g | 17,24 g | 14,59 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)