Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | parówki, ketchup | parówki, ketchup | parówki, ketchup | parówki, ketchup | ||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | ||||||||
| smażony kotlet schabowy | gotowany filet drobiowy w sosie | gotowany filet drobiowy w sosie | gotowany filet drobiowy w sosie | |||||||||
| gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | |||||||||
| gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez cukru | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
| banan | banan | banan | banan | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | ||||||||
| szynka drobiowa | ||||||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
właściwości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2840 kcal | 2313 kcal | 2445 kcal | 2313 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 91,16 g | 81,67 g | 88,8 g | 81,67 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 453,17 g | 372,89 g | 394,87 g | 372,89 g | ||||||||
| 148,76 g | 130,64 g | 93,49 g | 130,64 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 81,57 g | 62,45 g | 66,04 g | 62,45 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 33,44 g | 30,77 g | 31,97 g | 30,77 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 35,39 g | 22,64 g | 34,36 g | 22,64 g | ||||||||
| sól | 13,2 g | 7,85 g | 10,27 g | 7,85 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
