Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kakao na mleku | kakao na mleku | kakao na mleku bez cukru | kakao na mleku | ||||||||
ser topiony | szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | mandarynka | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna nez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | kapuśniak z białej kapusty | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa | ||||||||
gotowane pierogi leniwe z masłem | gotowane pierogi leniwe z masłem | gotowane pierogi leniwe z masłem | gotowane pierogi leniwe z masłem | |||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | kiwi | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z twarogu i jajek | pasta z twarogu i jajek | pasta z twarogu i jajek | ser twarogowy | ||||||||
sałata | sałata | sałata | sałata | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | mus owocowy | drożdżówka | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2707 kcal | 2504 kcal | 2230 kcal | 2402 kcal | ||||||||
białko ogółem | 96,17 g | 101,98 g | 90,48 g | 100,32 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 390,90 g | 386,98 g | 353,82 g | 368,80 g | ||||||||
112,23 g | 128,12 g | 76,23 g | 115,07 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 88,04 g | 65,78 g | 57,14 g | 63,15 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 42,56 g | 36,78 g | 30,94 g | 36,63 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 27,37 g | 20,27 g | 29,69 g | 19,74 g | ||||||||
sól | 8,77 g | 4,66 g | 7,08 g | 8,82 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)