Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | ||||||||
| ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
| śliwki | śliwki | śliwki | śliwki | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa fasolowa | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | ||||||||
| gotowane pierogi ruskie z tłuszczem | gotowany makaron z serem | gotowany makaron brązowy z serem | gotowany makaron z serem | |||||||||
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | mandarynka | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta z jajek i tuńczyka | pasta z jajek i tuńczyka | pasta z jajek i tuńczyka | polędwica | ||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | pączek | pączek | sok warzywny | sok warzywny/pączek | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 3036 kcal | 2430 kcal | 2352 kcal | 2430 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 106,19 g | 96,16 g | 100,4 g | 96,16 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 454,35 g | 346,89 g | 338,58 g | 346,89 g | ||||||||
| 103,73 g | 130,22 g | 83,61 g | 130,22 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 94,33 g | 78,7 g | 73,55 g | 78,7 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 40,28 g | 44,03 g | 40,85 g | 44,03 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 34,79 g | 20,71 g | 32,43 g | 20,71 g | ||||||||
| sól | 4,96 g | 7,52 g | 9,73 g | 7,52 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
