Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | ||||||||
smażona wątróbka z pieczarkami | gotowane pulpety w sosie ziołowym | gotowane pulpety w sosie ziołowym | gotowane pulpety w sosie ziołowym | |||||||||
gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | |||||||||
bukiet warzyw | bukiet warzyw | bukiet warzyw | bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | gruszka | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem | banan | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
jogurt naturalny | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2293 kcal | 1942 kcal | 2062 kcal | 1942 kcal | ||||||||
białko ogółem | 80,65 g | 71,43 g | 72,39 g | 71,43 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 355,22 g | 314,7 g | 339,39 g | 314,7 g | ||||||||
106,2 g | 73,36 g | 83,93 g | 73,76 f | |||||||||
tłuszcz, w tym | 67,84 g | 49,45 g | 53,04 g | 49,45 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 21,77 g | 19,27 g | 21,18 g | 19,27 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 28,44 g | 18,5 g | 29 g | 18,5 g | ||||||||
sól | 12,92 g | 7,48 g | 8,27 g | 7,48 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)