Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
papryka | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | ||||||||
gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | |||||||||
ryż biały | ryż biały | ryż biały | ryż biały | |||||||||
surówka z marchwi | surówka z marchwi | surówka z marchwi | surówka z marchwi | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | sok owocowy | sok owocowy | serek light | sok owocowy | ||||||||
ser twarogowy | ||||||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2689 kcal | 2334 kcal | 2849 kcal | 2339 kcal | ||||||||
białko ogółem | 106,38 g | 99,58 g | 127,76 g | 99,34 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 414,87 g | 360,11 g | 385,56 g | 362,73 g | ||||||||
132,91 g | 128,05 g | 89,78 g | 115,56 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 75,18 g | 61,65 g | 96,9 g | 61,58 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 34,65 g | 27,21 g | 48,79 g | 27,24 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 34,7 g | 24,79 g | 36,22 g | 25,47 g | ||||||||
sól | 19,59 g | 17,9 g | 19,44 g | 17,89 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)