Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka | szynka | szynka | szynka | ||||||||
papryka czerwona | sałata | sałata | sałata | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata | herbata | herbata bez cukru | herbata | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | skład posiłku | zupa z fasolki szparagowej | ||||||||
zraz z cebulą | gotowane paluszki ziołowe | gotowane paluszki ziołowe | gotowane paluszki ziołowe | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
surówka brocolino | surówka brocolino | surówka brocolino | marchew mini z masłem | |||||||||
kompot | kompot | kompot bez cukru | kompot | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata | herbata | herbata bez cukru | herbata | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | sok | sok | jogurt naturalny | sok | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2324 kcal | 2020 kcal | 2098 kcal | 2085 kcal | ||||||||
białko ogółem | 76,22 g | 72,75 g | 87,52 g | 71,19 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 343,89 g | 323,92 g | 299,91 g | 345,72 g | ||||||||
114,76 g | 111,43 g | 54,33 g | 109,03 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 77,85 g | 54,25 g | 67.89 g | 52,64 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 28,27 g | 23,93 g | 29,28 g | 28,73 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 27,31 g | 25,32 g | 29,78 g | 28.17 g | ||||||||
sól | 18,91 g | 18,83 g | 21 g | 14,9 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)