top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku
ser topiony kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra
jabłko jabłko jabłko jabłko
herbata czarna herbata czarna herbata czarna bez cukru herbata czarna
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem
smażone udko panierowane udko gotowane w sosie koperkowym udko gotowane w sosie koperkowym udko gotowane w sosie koperkowym
ryż biały ryż biały ryż brązowy ryż biały
gotowana marchew oprószana gotowana marchew oprószana gotowana marchew oprószana gotowana marchew oprószana
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez cukru/z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta z jajek i wędliny pasta z jajek i wędliny pasta z jajek i wędliny polędwica drobiowa
sałata sałata sałata sałata
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra   pieczywo żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra
herbata czarna herbata czarna herbata czarna bez cukru herbata czarna
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy jogurt naturalny jogurt owocowy
pieczywo żytnie  
polędwica drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 3027 kcal 2619 kcal 2899 kcal 2497 kcal
białko ogółem 116,81 g 112,58 g 127,8 g 115,87 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 409,32 g 360,45 g 396,48 g 360,02 g
111,73 g 111,02 g 73,79 g 110,96 g
tłuszcz, w tym 107,04 g 85,2 g 96,95 g 70,41 g
nasycone kw. tł. 36,72 g 26,28 g 29,39 g 34,04 g
błonnik pokarmowy 28,2 g 17,15 g 35,18 g 17,15 g
sól 10,30 g 9,95 g 14,03 g 10,55 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl