Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | ||||||||
jajko na twardo, kiełbasa szynkowa | jajko na twardo, kiełbasa szynkowa | jajko na twardo, kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | |||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | gruszka | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez cukru | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony | barszcz czerwony | barszcz czerwony | ||||||||
smażone kotlety ziemniaczane z mięsem | gotowane jeżyki | gotowane jeżyki | gotowane jeżyki | |||||||||
surówka żydowska | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | |||||||||
kompot owocowy | surówka żydowska | surówka żydowska | gotowane warzywa | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez cukru | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z tuńczyka | pasta z tuńczyka | pasta z tuńczyka | polędwica drobiowa | ||||||||
ogórek kwaszony | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez cukru | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek waniliowy Danio | serek waniliowy Danio | serek light | serek waniliowy Danio | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
jogurt naturalny | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2683 kcal | 2447 kcal | 2339 kcal | 2185 kcal | ||||||||
białko ogółem | 85,06 g | 87,17 g | 86,18 g | 98,18 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 413,55 g | 396,09 g | 351,81 g | 356,55 g | ||||||||
125,24 g | 126,92 g | 88,15 g | 90,23 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 84,29 g | 64,57 g | 73,34 g | 46,78 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 33,68 g | 28,81 g | 34,29 g | 26,13 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 32,02 g | 26,66 g | 34,69 g | 21,1 g | ||||||||
sól | 10,29 g | 11,93 g | 12,5 g | 9,93 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)