Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | musli na mleku | musli na mleku | musli na mleku | musli na mleku | ||||||||
| kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | |||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem | krupnik ryżowy | krupnik ryżowy | ||||||||
| pieczeń w sosie grzybowym | gotowane paluszki w sosie ziołowym | gotowane paluszki drobiowe w sosie | gotowane paluszki drobiowe w sosie | |||||||||
| kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | |||||||||
| buraczki gotowane | buraczki gotowane | surówka colesław | buraczki | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | ||||||||
| banan | banan | banan | banan | |||||||||
| pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
| szynka | ||||||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2867 kcal | 2535 kcal | 2525 kcal | 2592 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 103,23 g | 97,97 g | 95,72 g | 102,35 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 446,74 g | 398,29 g | 378,83 g | 411,16 g | ||||||||
| 168,68 g | 164,24 g | 110,58 g | 146,85 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 80,41 g | 66,35 g | 77,44 g | 66,00 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 38,38 g | 33,65 g | 31,88 g | 33,53 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 27,28 g | 18,84 g | 32,62 g | 22,64 g | ||||||||
| sól | 9,25 g | 10,73 g | 17,32 g | 14,86 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
