Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | ||||||||
ser żółty | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
mozaika drobiowa | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
pomidor | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
herbata czarna | ||||||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | ||||||||
udko panierowane | udko gotowane w sosie ziołowy | udko gotowane w sosie ziołowym | udko gotowane w sosie ziołowym | |||||||||
ryż biały | ryż biały | ryż biały | ryż biały | |||||||||
surówka z czerwonej kapusty | surówka z czerwone kapusty | surówka z czerwonej kapusty | surówka z czerwonej kapusty | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez cukru | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z jajek i wędliny | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
śliwki | śliwki | śliwki | śliwki | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | jogurt naturalny | jogurt naturalny | ||||||||
polędwica drobiowa | ||||||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2735 kcal | 2307 kcal | 2424 kcal | 2304 kcal | ||||||||
białko ogółem | 105,13 g | 94,96 g | 103,29 g | 95,61 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 363,78 g | 337,53 g | 356,25 g | 334,77 g | ||||||||
113,73 g | 111,18 g | 72,54 g | 109,69 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 100,76 g | 68,41 g | 71,28 g | 69,14 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 46,2 g | 27,76 g | 28,68 g | 28,21 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 23,38 g | 16,04 g | 27,27 g | 15,55 g | ||||||||
sól | 11,01 g | 8,08 g | 11,05 | 8,6 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)