Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | ||||||||
ser topiony | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa grochowa | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | ||||||||
sznycel w grzankach | makaron z mięsem i warzywami | makaron pełnoziarnisty z mięsem i warzywami | makaron z mięsem i warzywami | |||||||||
ziemniaki gotowane | kompot owocowy | kompot owocowy | ||||||||||
korek z ogórka | kompot owocowy bez cukru | |||||||||||
kompot owocowy | ||||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | ||||||||
ser żółty | ||||||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2523 kcal | 2076 kcal | 2392 kcal | 2147 kcal | ||||||||
białko ogółem | 101,96 g | 103,98 g | 115,19 g | 103,52 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 342,29 g | 314,28 g | 356,38 g | 333,37 g | ||||||||
90,27 g | 90,84 g | 70,23 g | 88,04 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 88,41 g | 50,43 g | 64,35 g | 50,84 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 39,2 g | 27,24 g | 34,64 g | 27,29 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 28,35 g | 19,48 g | 34,6 g | 22,36 g | ||||||||
sól | 11,97 g | 13,94 g | 16,29 g | 13,92 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)