Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | musli owocowe na mleku | musli na mleku | musli na mleku | musli na mleku | ||||||||
polędwica | polędwica | polędwica | polędwica | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | mandarynka | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem | krupnik | krupnik | ||||||||
pieczeń w sosie pieczarkowym | zraz w sosie koperkowym | zraz w sosie koperkowym | zraz w sosie koperkowym | |||||||||
kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | |||||||||
buraczki gotowane | buraczki | surówka colesław | buraczki | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z jajek i pieczarek | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | pączek | pączek | jogurt naturalny | pączek | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2867 kcal | 2672 kcal | 2597 kcal | 2713 kcal | ||||||||
białko ogółem | 83,92 g | 91,16 g | 92,75 g | 95,56 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 443,04 g | 443,32 g | 412 g | 452,6 g | ||||||||
157,7 g | 157,87 g | 90,09 g | 125,34 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 90,35 g | 65,35 g | 72,61 g | 65,17 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 45,56 g | 33,1 g | 28,25 g | 33,37 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 31,09 g | 26,9 g | 37,12 g | 31,68 g | ||||||||
sól | 12,85 g | 12,88 g | 15,36 g | 13,12 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2001)