Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | ||||||||
dżem owocowy | dżem owocowy | dżem owocowy | dżem owocowy | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata | herbata | herbata bez cukru | herbata | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa szczawiowa z jajkiem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | ||||||||
bigos z białej kapusty gotowany | gołąbki otwarte gotowane | gołąbki otwarte gotowane | gołąbki otwarte gotowane | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z tuńczyka | pasta z tuńczyka | pasta z tuńczyka | rolada z indyka | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata | herbata | herbata bez cukru | herbata | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt naturalny | jogurt naturalny | jogurt naturalny | jogurt naturalny | ||||||||
ser żółty | ||||||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2283 kcal | 2255 kcal | 2362 kcal | 2015 kcal | ||||||||
białko ogółem | 74,45 g | 70,81 g | 91,81 g | 76,67 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 352,55 g | 392,05 g | 338,49 g | 312,74 g | ||||||||
140,08 g | 131,43 g | 52,14 g | 90,09 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 70,51 g | 50,76 g | 77,49 g | 56,53 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 32,02 g | 26,65 g | 43,28 g | 33,12 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 27,87 g | 25,02 g | 26,82 g | 23,14 g | ||||||||
sól | 10,80 g | 10,45 g | 12 g | 10,07 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2001)