Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | ||||||||
serek topiony | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | |||||||||
chleb pszenny, masło ekstra | chleb pszenny, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | chleb pszenny, masło ekstra | |||||||||
herbata | herbata | herbata bez cukru | herbata | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pieczarkowa | zupa kalafiorowo-brokułowa | zupa kalafiorowo-brokułowa | zupa kalafiorowo-brokułowa | ||||||||
gotowane kopytka z okrasą | makaron z serem twarogowym i masłem | makaron z serem twarogowym i masłem | makaron z serem twarogowym i masłem | |||||||||
pomidor | gruszka | gruszka | gruszka | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | ||||||||
chleb pszenny, masło ekstra | chleb pszenny, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | chleb pszenny, masło ekstra | |||||||||
śliwki | śliwki | śliwki | śliwki | |||||||||
herbata | herbata | herbata bez cukru | herbata | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2519 kcal | 2397 kcal | 2898 kcal | 2368 kcal | ||||||||
białko ogółem | 78,02 g | 96,53 g | 126,84 g | 100,13 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 382,66 g | 369,2 g | 392,46 g | 359,94 g | ||||||||
125,99 g | 136,99 g | 102,1 g | 125,11 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 81,28 g | 65,3 g | 98,2 g | 65,3 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 39,26 g | 37,93 g | 55,56 g | 37,92 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 25,56 g | 25,62 g | 30,67 g | 25,43 g | ||||||||
sól | 10,04 g | 8,91 g | 10,82 g | 8,9 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2001)