Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | ||||||||
szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | |||||||||
pieczywo+ masło | pieczywo+ masło | chleb żytni+ masło | pieczywo+ masło | |||||||||
herbata | herbata | herbata | herbata | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem | krupnik jaglany | krupnik jaglany | ||||||||
smażone frykadele z serem żółtym | pulpety w sosie ziołowym | pulpety w sosie ziołowym | pulpety w sosie ziołowym | |||||||||
kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | kasza jęczmienna | |||||||||
gotowane buraczki | gotowane buraczki | surówka colesław | buraczki | |||||||||
kompot | kompot | kompot | kompot | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | wędlina tyrolska | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
pieczywo+ masło | pieczywo+ masło | chleb żytni+masło | pieczywo+ masło | |||||||||
rzodkiewka | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
herbata | herbata | herbata | herbata | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | pączek | pączek | chleb żytni | pączek | ||||||||
jogurt naturalny | ||||||||||||
mus jabłkowy | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2607 kcal | 2682 kcal | 2101 kcal | 2655 kcal | ||||||||
białko ogółem | 79,64 g | 85,51 g | 81,02 g | 91,86 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 413,07 | 461,06 g | 368,32 g | 477,87 g | ||||||||
142,63 g | 157,36 g | 79,92 g | 138,86 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 74,83 g | 59,65 g | 41,72 g | 47,37 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 36,11 g | 30,79 g | 16,64 | 22,54 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 17,52 g | 20,73 g | 33,66 g | 23,57 g | ||||||||
sól | 10,53 g | 8,37 g | 8,56 g | 8,5 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, gorczyca i pochodne |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 25 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2001)