Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta podstawowa | Dieta łatwostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | zupa bezmleczna | musli z mlekiem | ||||||||
mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar z bez/ cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony ze śmietaną | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | ||||||||
smażone krokiety z mięsem wieprzowym | gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami | gotowany brązowy makaron z mięsem drobiowym i warzywami | gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami | |||||||||
surówka z parzonej czerwonej kapusty | ||||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | Kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser żółty | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar z bez/ cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | biszkopty | biszkopty | sok warzywny | biszkopty | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ser twarogowy | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2719 kcal | 2463 kcal | 2411 kcal | 2303/ 2463 kcal | ||||||||
białko ogółem | 90,50 g | 92,99 g | 110,97 g | 93,17/ 92,99 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 400,21 g | 393,08 g | 361,16 g | 351,90/ 393,08 g | ||||||||
131,97 g | 127,53 g | 70,46 g | 85,52/ 127,53 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 90,29 g | 64,04 g | 64,01 g | 64,47/ 64,04 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 37,54 g | 27,36 g | 26,36 g | 27,38/ 27,36 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 26,82 g | 26,18 g | 51,08 g | 26,83/ 26,18 g | ||||||||
sól | 8,69 g | 3,84 g | 7,65 g | 3,84 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)