top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta podstawowaDieta łatwostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku zupa bezmleczna kasza jaglana gotowana na mleku
ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy ser twarogowy, miód naturalny
jabłko jabłko jabłko jabłko
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar z bez/ cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa kalafiorowa zupa kalafiorowa niezabielana zupa kalafiorowa niezabielana zupa kalafiorowa niezabielana
pieczeń wieprzowa z sosem pieczarkowym gotowany pulpet drobiowy w sosie gotowany pulpet drobiowy w sosie gotowany pulpet drobiowy w sosie
kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana
buraczki zasmażane buraczki zasmażane surówka z buraczka buraczki zasmażane
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 Kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i pieczarek rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar z bez/ cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku bułka maślana bułka maślana sok warzywny bułka maślana
chleb żytni 
jogurt naturalny
wartość odżywcza 
wartość energetyczna 2768 kcal 2462 kcal 2402 kcal 2302/ 2462 kcal
białko ogółem 93,05 g 91,74 g 104,35 g 91,92/ 91,74 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 427,97 g 410,75 g 391,27 g 369,57/ 410,75 g
121,37 g 122,62 g 74,65 g 80,61/ 122,62 g
tłuszcz, w tym 82,89 g 56,19 g 53,14 g 56,62/ 56,19 g
nasycone kw. tł. 42,99 g 29,84 g 25,69 g 29,86/ 29,84 g
błonnik pokarmowy 30,39 g 25,63 g 47,62 g 26,28/ 25,63 g
sól 15,95 g 14,55 g 12,37 g 14,55 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl