top spzoz

Jadłospis - środa

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta podstawowaDieta łatwostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku zupa bezmleczna kasza manna gotowana na mleku
rolada schabowa rolada schabowa rolada schabowa rolada schabowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku barszcz czerwony ze śmietaną barszcz czerwony niezabielany barszcz czerwony niezabielany barszcz czerwony niezabielany
gotowane pyzy z mięsem wieprzowym gotowany zraz drobiowy z sosem ziołowym gotowany zraz drobiowy z sosem ziołowym gotowany zraz drobiowy z sosem ziołowym
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym
kompot owocowy
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru  kompot owocowy bez/z  cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 Kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka
kiełbasa żywiecka mandarynka mandarynka jabłko
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku ciastka kruche ciastka kruche mus owocowy mus owocowy
chleb żytni  
jogurt naturalny
wartość odżywcza 
wartość energetyczna 2868 kcal 2598 kcal 2510 kcal 2221/ 2391 kcal
białko ogółem 87,44 g 94,40 g 103,02 g 91,96/ 91,78 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 380,50 g 390,85 g 377,39 g 315,28/ 356,46 g
121,59 g 131,50 g 68,08 g 76,50/ 118,51 g
tłuszcz, w tym 116,87 g 79,07 g 70,75 g 71,50/ 71,07 g
nasycone kw. tł. 59,92 g 48,31 g 43,71 g 45,51/ 45,49 g
błonnik pokarmowy 27,89 g 26,17 g 45,88 g 27,94/ 27,29 g
sól 10,47 g 8,07 g 6,63 g 8,07 g
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam
Rodzaj dietyDieta podstawowaDieta łatwostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki owsiane na mleku płatki owsiane na mleku zupa bezmleczna płatki owsiane na mleku
ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy ser twarogowy, miód naturalny
jabłko jabłko jabłko jabłko
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem
smażone udko panierowane udko gotowane z sosem koperkowym udko gotowane z sosem koperkowym udko gotowane z sosem koperkowym
ryż biały gotowany ryż biały gotowany ryż brązowy gotowany ryż biały gotowany
surówka z parzonej czerwonej kapusty z
olejem rzepakowym
surówka z parzonej czerwonej kapusty z
olejem rzepakowym
surówka z parzonej czerwonej kapusty z
olejem rzepakowym
surówka z parzonej czerwonej kapusty z
olejem rzepakowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 Kolacja 17:00-18:00
skład posiłku mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
papryka ogórek kiszony ogórek kiszony warzywa duszone
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku banan banan banan z jogurtem naturalnym banan
chleb żytni
ser żółty
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2628 kcal 2586 kcal 2750 kcal 2426/ 2586 kcal
białko ogółem 92,00 g 91,24 g 119,54 g 91,42/ 91,24 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
395,51 g 384,23 g 369,66 g 343,05/ 384,23 g
145,85 g 142,74 g 79,01 g 100,73/ 142,74 g
tłuszcz, w tym 81,52 g 81,20 g 93,54 g 81,63/ 81,20 g
nasycone kw. tł. 29,56 g 30,99 g 37,22 g 31,01/ 30,99 g
błonnik pokarmowy 27,65 g 23,67 g 44,41 g 24,32/ 23,67 g
sól 10,97 g 9,63 g 9,47 g 9,63 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl