Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | zupa bezmleczna | kasza manna gotowana na mleku | ||||||||
polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | |||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa jarzynowa ze śmietaną | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | ||||||||
gotowane gołąbki z sosem pomidorowym | gotowane gołąbki otwarte bez kapusty z sosem pomidorowym | gotowane gołąbki otwarte bez kapusty z sosem pomidorowym | gotowane gołąbki otwarte bez kapusty z sosem pomidorowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ||||||||||||
kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser topiony | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | ciastka kruche | ciastka kruche | sok warzywny | sok | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2716 kcal | 2442 kcal | 2328 kcal | 2134/ 2294 kcal | ||||||||
białko ogółem | 92,38 g | 88,90 g | 105,67 g | 86,16/ 85,98 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 435,75 g | 396,90 g | 366,44 g | 340,13/ 381,31 g | ||||||||
128,37 g | 124,38 g | 55,14 g | 96,98/ 135,99 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 74,18 g | 61,30 g | 54,80 g | 53,63/ 53,20 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 40,08 g | 30,61 g | 26,28 g | 27,84/ 27,82 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 29,23 g | 23,06 g | 43,15 g | 22,93/ 22,28 g | ||||||||
sól | 11,75 g | 7,52 g | 8,45 g | 7,54 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)