Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | zupa bezmleczna | płatki owsiane gotowane na mleku | ||||||||
jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | gotowana marchew mini | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa jarzynowa ze śmietaną | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | ||||||||
pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | |||||||||
kasza jęczmienna perłowa gotowana | ||||||||||||
buraczki gotowane | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | |||||||||
kompot owocowy | buraczki gotowane | surówka z buraczków | buraczki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2542 kcal | 2463 kcal | 2471 kcal | 2307/ 2467 kcal | ||||||||
białko ogółem | 93,24 g | 95,33 g | 106,09 g | 96,17/ 95,99 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 362,73 g | 356,41 g | 357,44 g | 316,75/ 357,93 g | ||||||||
106,49 g | 106,10 g | 32,20 g | 63,05/ 105,06 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 85,90 g | 78,35 g | 73,93 g | 78,88/ 78,45 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 39,77 g | 36,89 g | 30,82 g | 36,95/ 36,93 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 26,79 g | 22,84 g | 37,68 g | 26,00/ 25,35 g | ||||||||
sól | 10,31 g | 6,05 g | 3,20 g | 6,19 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)