Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | zupa bezmleczna | musli z mlekiem |
pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | |
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | barszcz czerwony ze śmietaną | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany |
gotowane pierogi z mięsem i kapustą kiszoną | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym |
gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym |
gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym |
|
kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |
sałata masłowa z olejem rzepakowym | sałata masłowa z olejem rzepakowym | sałata masłowa z olejem rzepakowym | ||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | ser topiony | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka |
ćwikła | ćwikła | ćwikła | kalafior gotowany | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | biszkopty | biszkopty | sok warzywny | biszkopty |
chleb żytni | ||||
szynka wieprzowa | ||||
wartość odżywcza |
||||
wartość energetyczna | 2557 kcal | 2441 kcal | 2392 kcal | 2281/ 2441 kcal |
białko ogółem | 91,08 g | 95,04 g | 110,40 g | 95,22/ 95,04 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
390,74 g | 388,81 g | 363,92 g | 347,63/ 388,81 g |
122,45 g | 123,75 g | 65,61 g | 81,74/ 123,75 g | |
tłuszcz, w tym | 75,89 g | 61,82 g | 60,50 g | 62,25/ 61,82 g |
nasycone kw. tł. | 37,44 g | 27,12 g | 25,67 g | 27,14/ 27,12 g |
błonnik pokarmowy | 25,14 g | 23,13 g | 42,35 g | 23,78/ 23,13 g |
sól | 5,43 g | 4,01 g | 4,88 g | 4,01 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)