top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki jęczmienne gotowane na mleku płatki jęczmienne gotowane na mleku zupa bezmleczna płatki jęczmienne gotowane na mleku
kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska
gruszka gruszka gruszka gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pieczarkowa zupa grysikowa z brokułem zupa grysikowa z brokułem zupa grysikowa z brokułem
smażony sznycel wieprzowy w grzankach gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym
ziemniaki gotowane
gotowana marchewka z groszkiem ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
kompot owocowy gotowana marchewka z groszkiem gotowana marchewka z groszkiem gotowana marchewka z groszkiem
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta kanapkowa z jajek i wędliny szynka wieprzowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku sok owocowy sok owocowy sok warzywny sok owocowy
chleb żytni  
szynka wieprzowa
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2677 kcal 2605 kcal 2644 kcal 2291/ 2451 kcal
białko ogółem 89,33 g 91,94 g 110,74 g 91,69/ 91,51 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 366,84 g 387,28 g 380,04 g 338,29/ 379,47 g
143,28 g 145,07 g 68,81 g 97,06/ 139,07 g
tłuszcz, w tym 101,92 g 83,85 g 82,84 g 71,23/ 70,8 g
nasycone kw. tł. 47,99 g 43,43 g 40,95 g 36,87/ 36,85 g
błonnik pokarmowy 31,51 g 30,46 g 50,22 g 32,43/ 31,78 g
sól 14,65 g 14,06 g 14,55 g 14,61 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl