Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | zupa bezmleczna | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
ogórek | ogórek kiszony | ogórek kiszony | ogórek kiszony | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | kapuśniak z białej kapusty | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | ||||||||
smażony kotlet mielony | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ||||||||||||
gotowany bukiet warzyw | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | polędwica sopocka | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
polędwica sopocka | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2438 kcal | 2255 kcal | 2360 kcal | 1884/ 2044 kcal | ||||||||
białko ogółem | 95,50 g | 95,81 g | 115,70 g | 84,08/ 83,90 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 333,53 g | 338,37 g | 341,89 g | 283,40/ 324,58 g | ||||||||
119,53 g | 12,76 g | 56,68 g | 68,49/ 110,50 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 86,03 g | 62,66 g | 63,29 g | 51,05/ 50,62 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 30,10 g | 29,03 g | 27,36 g | 26,02/ 26,00 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 24,06 g | 21,08 g | 38,68 g | 21,37/ 20,72 g | ||||||||
sól | 14,79 g | 12,56 g | 11,80 g | 12,57 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)