Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | zupa bezmleczna | kasza jaglana gotowana na mleku | ||||||||
| ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | |||||||||
| banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa | ||||||||
| gotowane pyzy z mięsem wieprzowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | |||||||||
| surówka z ogórka kiszonego z olejem rzepakowym | ||||||||||||
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ||||||||||
| kompot owocowy | gotowana marchew z kalafiorem | gotowana marchew z kalafiorem | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | ser żółty | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | ciastka kruche | ciastka kruche | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2929 kcal | 2406 kcal | 2385 kcal | 2029/ 2189 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 97,73 g | 92,84 g | 112,77 g | 90,40/ 90,22 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 408,07 g | 395,25 g | 366,12 g | 319,68/ 360,86 g | ||||||||
| 129,80 g | 124,28 g | 47,24 g | 69,28/ 111,29 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 107,28 g | 56,05 g | 56,82 g | 48,48/ 48,05 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 48,07 g | 27,57 g | 25,95 g | 24,77/ 24,75 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 28,24 g | 22,73 g | 41,21 g | 24,50/ 23,85 g | ||||||||
| sól | 10,26 g | 4,98 g | 4,73 g | 4,98 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
