Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | zupa bezmleczna | płatki jęczmienne gotowane na mleku | ||||||||
polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | |||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | ||||||||
smażone udko w panierce | gotowane udko w sosie jarzynowym | gotowane udko w sosie jarzynowym | gotowane udko w sosie jarzynowym | |||||||||
ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |||||||||
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym | surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym | surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym | surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | bułka maślana | bułka maślana | sok warzywny | sok/ bułka maślana | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2561 kcal | 2540 kcal | 2570 kcal | 2330/ 2493 kcal | ||||||||
białko ogółem | 95,89 g | 96,10 g | 106,80 g | 94,34/ 97,54 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 388,28 g | 381,34 g | 378,96 g | 333,20/ 368,50 g | ||||||||
127,26 g | 128,75 g | 79,15 g | 103,62/ 118,91 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 75,40 g | 75,38 g | 75,93 g | 74,19/ 75,26 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 43,53 g | 45,01 g | 41,32 g | 44,51/ 44,98 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 28,06 g | 24,88 g | 48,88 g | 24,37/ 24,52 g | ||||||||
sól | 12,83 g | 11,50 g | 10,35 g | 11,12/ 11,54 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)