Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | ||||||||
śliwki | śliwki | śliwki | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | ||||||||
gotowany zraz drobiowy w sosie pieczarkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
sałata masłowa z olejem rzepakowym | sałata masłowa z olejem rzepakowym | sałata masłowa z olejem rzepakowym | sałata masłowa z olejem rzepakowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | sok | sok | sok warzywny | sok | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2315 kcal | 2277 kcal | 2319 kcal | 2062/ 2222 kcal | ||||||||
białko ogółem | 70,00 g | 68,80 g | 91,37 g | 70,18/ 70,00 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 368,61 g | 349,57 g | 328,47 g | 294,11/ 335,29 g | ||||||||
127,55 g | 128,59 g | 62,86 g | 74,54/ 116,55 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 68,46 g | 72,50 g | 75,67 g | 72,57/ 72,14 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 21,09 g | 22,27 g | 22,45 g | 22,25/ 22,23 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 25,83 g | 22,11 g | 38,68 g | 22,36/ 21,71 g | ||||||||
sól | 12,11 g | 11,53 g | 12,24 g | 11,57 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)