Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | ||||||||
ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | |||||||||
brzoskwinia | brzoskwinia | sok warzywny | brzoskwinia | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | ||||||||
gotowane pyzy z mięsem wieprzowym | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | |||||||||
surówka żydowska z olejem rzepakowym | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | polędwica drobiowa | ||||||||
ogórek świeży | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2608 kcal | 2350 kcal | 2491 kcal | 2049/ 2209 kcal | ||||||||
białko ogółem | 93,55 g | 99,60 g | 122,12 g | 98,99/ 98,81 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 333,23 g | 345,99 g | 346,75 g | 304,38/ 345,56 g | ||||||||
102,49 g | 108,96 g | 66,27 g | 66,89/ 108,90 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 105,57 g | 68,95 g | 72,62 g | 54,35/ 53,92 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 46,92 g | 35,73 g | 36,03 g | 28,17/ 28,15 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 23,63 g | 24,57 g | 37,98 g | 25,22/ 24,57 g | ||||||||
sól | 9,54 g | 8,85 g | 8,12 g | 9,10 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)