Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | ||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | ||||||||
pieczony schab w sosie ziołowym | pieczony schab w sosie ziołowym | pieczony schab w sosie ziołowym | pieczony schab w sosie ziołowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
gotowana marchewka mini | gotowana marchewka mini | gotowana marchewka mini | gotowana marchewka mini | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | ||||||||
brzoskwinia | brzoskwinia | brzoskwinia | brzoskwinia | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | herbatniki | herbatniki | sok warzywny | sok/ herbatniki | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ser żółty | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2454 kcal | 2416 kcal | 2393 kcal | 2030/ 2416 kcal | ||||||||
białko ogółem | 88,86 g | 87,66 g | 110,96 g | 81,58/ 87,66 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 388,49 g | 369,45 g | 318,35 g | 296,83/ 369,45 g | ||||||||
118,46 g | 119,50 g | 56,23 g | 78,29/ 119,50 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 67,26 g | 71,30 g | 79,47 g | 63,23/ 71,30 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 22,06 g | 23,24 g | 30,50 g | 22,16/ 23,25 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 28,57 g | 24,85 g | 38,74 g | 24,46/ 24,85 g | ||||||||
sól | 12,70 g | 12,12 g | 11,28 g | 11,55/ 12,12 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)